DOD_1481

A Lakatlan a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésében létrejött Rögtön jövök! program szakmai partnereként több mint egy évig segítette a több szempontból is pionír kezdeményezés megvalósulását. A Rögtön jövök! program jövője jelenleg bizonytalan, az együttműködés számos hasznos tanulságot hozzott mindkét félnek.

A Városképvédelmi és Városfejlesztési Tanácsnoki Iroda és a Városfejlesztési Főosztály kezdeményezésével indított program célja az volt, hogy Bécshez hasonlóan külön munkacsoport foglalkozzon az üresen álló üzlethelyiségek hasznosításával, illetve hogy kidogozzon egy olyan jogi konstrukciót, melynek keretében Budapest 23 önkormányzata egységes formában, a jelenleginél sokkal rugalmasabban, gyorsabban tudja nehezen kiadható üzlethelyiségeit kedvezményesen bérbe adni és ezzel közösségi, közhasznú vállalkozásokat támogatni.

A többlépcsős program keretében nyílt meg a Kossuth Lajos utca 14-16. sz. alatti üzlethelyiségben a Rögtön jövök! Projekt Galéria. A közönség által is könnyen megközelíthető, fél-informális helyszínen a Lakatlan programokat szervezett annak érdekében, hogy a különböző szereplők igényei és tudásai találkozhassanak. A Galériában helyt kapott a Lakatlan másfél éves kutatását összefoglaló Adaptív város c. kiállítás, nemzetközi workshopok, jogi és lakossági fórumok. A Lakatlan az együttműködés keretében saját, gyakorlati tapasztalatain és az európai példák ismeretén alapuló szakmai tanácsadást nyújtott különböző önkormányzati fórumokon.