Workshop

2014. március 5-7.

2014. március 5-6.
Rögtön jövök! Projekt Galéria
Bp. 1052, Kossuth L. u. 14-16.
Esemény

Budapest egyik jellemző ingatlantípusa az üres iskolaépület. Az elmúlt években a demográfiai átalakulások és az oktatás átszervezése nyomán számos oktatási intézmény (óvoda, általános iskola, középiskola, egyetemi karok) szűnt meg. Ezek az intézmények általában jó állapotban lévő épületeket, esetenként komplexumokat hagytak maguk mögött, ezek többségének helyzete tisztázatlan. A Jurányi Inkubátorház sikere bebizonyította, hogy egy-egy üres iskola- vagy óvodaépület tökéletes befogadóhelye lehet a különböző kulturális és közösségi kezdeményezéseknek, és ilyen típusú terekre ma jelentős igény mutatkozik. Melyek ma a város funkciót kereső iskolaépületei? Milyen tevékenységek befogadására alkalmasak ezek az épületek? Hogyan hozható létre egy fenntartható program egy iskolaépület közösségi hasznosítására? Milyen építészeti beavatkozások szükségesek és lehetségesek egy iskolaépület adaptív hasznosításához? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Adaptív város sorozat negyedik workshopja.

Program - 1. nap

03.05. 19.00 What does vacancy mean to the contemporary city?
Merve Bedir és Jason Hilgefort előadása

Program - 2-3. nap

03.6-7. 10:00-18:00: WORKSHOP

Csütörtök: Helyszínbejárás, szakmai előadások, workshop 1. rész Az üres iskolák lehetőségeinek városfejlesztési léptékű vizsgálata: feltérképezzük, kategorizáljuk és számszerűsítjük a jelenleg Budapesten található, üresen álló iskolákat, megvizsgáljuk alternatív hasznosításuk lehetőségeit a város és a közvetlen környezet funkcionális és kulturális igényeinek fényében, felvázoljuk általános egy iskolaépületekre érvényes, hosszútávú városfejlesztési stratégia szükségességének legfőbb érveit és annak legszükségesebb lépéseit.

Péntek: Szakmai előadások, Workshop 2. rész Az iskolaépület, mint az alternatív közösségi hasznosítás terepe: klasszikus és rendhagyó, központi és peremterületen elhelyezkedő, konkrét épületek segítségével működési modelleket dolgozunk ki konkrét kulturális, közösségi és alternatív oktatási igényekre.

A program a Stimuleringsfonds Creatieve Industries, a Norvég Civil Támogatási Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával jött létre.