Workshop, séta, előadás

2014. február 13-15.

2014. február 13-15.
Rögtön jövök! Projekt Galéria
Bp. 1052, Kossuth L. u. 14-16.
Esemény

Az üres ingatlanok köztes használatának nélkülözhetetlen eleme a jelentős befektetések nélkül használatba vehető, egyszerűen berendezhető, rugalmasan alakítható, flexibilis tér. A workshop budapesti tipológiákon és budapesti igényeken keresztül vizsgálja meg az üres épületek köztes használatának térbeli kihívásait, illetve az ezekre adott lehetséges tervezői válaszokat. A workshop résztvevői a Budapesten szerteszét kihasználatlanul álló földszinti és alagsori üzletek lehetőségeit vizsgálják meg néhány példán és megfogalmazott használói igényeken keresztül. A workshop a terek vizsgálatán, az igények összegyűjtésén, a tervezett használatok modellezésén, a rendelkezésre álló erőforrások felmérésén és a környékhez való kapcsolódás terveinek figyelembe vételén keresztül keresi a megfelelő térbeli megoldásokat és beavatkozási lehetőségeket. A workshopra építészek, designerek, formatervezők, illetve civil aktivisták, közösségi szervezők, művészeti kollektívák jelentkezését várjuk.

Program - 1. nap

02.13. 17:00-18:30 Co-work Budapest! – KÉK Városi Séták
A séta során budapesti co-working tereket, alkotóműhelyeket ismerhetünk meg közelebbről, ahol a terek megálmodói és használói beszélnek a közösségi munkatér előnyeiről és nehézségeiről.
A séta állomásai: FabLab Budapest | The Hub | L’Office | Kaptár
A sétát vezeti: Pongrácz Barbara
Rrészvételi díj: 1000 Ft (diák 800 Ft)

Program - 2. nap

02.14. 10:00-18:00 Flexibilis terek – Workshop (Regisztrációhoz kötött)

02.14. 19:00-20:00 Scarcity and Creativity in the Built Environment – Christian Hermansen és Barbara Elisabeth Ascher (Oslo School of Architecture and Design) előadása (Angol!)
A nemzetközi együttműködésként, Hermansen és Ascher részvételével megvalósuló SCIBE projekt a hiány és a szűkös erőforrások szerepét vizsgálta a designeri, építészi és urbanisztikai kreativitásban.

Program - 3. nap

02.15. 14:00-18:00 Letölthető design? – A Kultúrgorilla bútor workshowja
A Kultúrgorilla DIYsigner workshowja bevezet a nyílt forráskódú, egyszerűen összeállítható bútorok megépítésének lépéseibe. Egy ismert design stúdió letölthető terve alapján a résztvevők közösen készítenek el egy bútordarabot, amit az esemény végén kisorsolunk a résztvevők között. A workshop részvételi díja 2000 Ft/fő (diák: 1600 Ft).

02.15. 18:30-20:00 A köztes használat eszköztárai – Skype Meetup
A Meetupon 5+5 perces előadásokon keresztül olyan külföldi és magyar kezdeményezéseket ismerhettek meg, amelyek különböző eszköztárak átadásával segítenek olyan innovatív projekteknek, amik ‒ ha csak meghatározott ideig is ‒ egy új helyiségben / helyiséggel ‒ próbálnak erősebbé válni. Előadóink: Clumsy City (FR), SKINN (UK), Chmararosinke (AU), Kultúrgorilla (HU)

Fotók: Dorkó Dániel

A program a Norvég Civil Támogatási Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával jött létre.