Az üres ingatlanok problémái és lehetőségei

Kiállítás, a Rögtön jövök! Projekt Galéria hivatalos megnyitója

2013. december 10.

2013. december 10. péntek, 9.30-19.00
Rögtön jövök! Projekt Galéria
Bp. 1053, Kossuth Lajos utca 14-16.
Esemény

Budapesten az elmúlt hónapokban egyre több szó esik a lakatlan ingatlanokról: miközben az üres üzletek erős láthatóságukkal jelentős hatást gyakorolnak a városképre, számos más, rendeltetését vesztett épület új funkcióját keresi. A gazdasági válság utáni időszak városfejlesztésének egyik legnagyobb kihívása a rendelkezésre álló erőforrások hatékony kihasználása: ezek részét képezik mind a meglévő épületek, mind a gazdasági, társadalmi és kulturális kezdeményezések is. A köztes használat gyakorlata számos európai nagyvárosban nyújt megoldást a megürült épületek, üzletek új funkciójának megtalálására, a kihasználatlan ingatlan felújítására és állagmegőrzésére, egy-egy városnegyed rehabilitációjára, illetve a rendelkezésre álló helyek és a helyet kereső projektek összekötésére.

Az Adaptív város című kiállítás bevezetőt nyújt a köztes használat logikájába, bemutatva az üres ingatlanok ideiglenes hasznosításának alapvető kérdéseit, szervezeti, gazdasági, jogi és építészeti feltételeit, példákkal és esettanulmányokkal illusztrálva mind az alulról induló kezdeményezések dilemmáit, mind az önkormányzati és tulajdonosi szerepvállalás lehetőségeit. A kiállítás nyitva tartásának hónapjaiban folyamatosan bővül: a megnyitókor látható tartalmi váz a télen és tavasszal megrendezett, hazai és nemzetközi workshopok és előadások anyagaival, eredményeivel, kérdéseivel fog gazdagodni, ezzel kapcsolva össze a kiállításban megjelenő koncepciókat és gondolatokat a budapesti kontextus lehetőségeivel és korlátaival.

Impresszum

Kurátor: Polyák Levente (KÉK)
Társkurátor: Oravecz Júlia
Installáció: Vadász Orsolya, Szabó Bulcsú
Arculat: Albert Ádám
Szövegek: Polyák Levente, Oravecz Júlia, Deigner Ágnes, Kovács Dániel

Program

A kiállítást megnyitja: Finta Sándor, Főépítész és Ughy Attila, Városképvédelmi és Városfejlesztési Tanácsnok, a Rögtön jövök! program projektgazdái

A megnyitót követően, 20.00 órai kezdéssel angol nyelvű pop-up színház a pincében:
Theater on the Roof: Vernissage
Az előadás nyelve angol. Az előadás hossza: 75 perc

Fotógaléria: Dorkó Dániel

A kiállítás Budapest Főváros Önkormányzata és a Jaf Holz Ungarn Kft. támogatásával valósult meg.