Nemes Márton kiállítása

Kiállítás

2014. március 25.

2014. március 25. kedd, 20.00-23.00
Rögtön jövök! Projekt Galéria
Bp. 1053, Kossuth Lajos utca 14-16.
Esemény 

A városi kontextusban ábrázolt betört ablakok, málló vakolat, harsány színek, megbontott ritmusok a működésképtelenségre, funkcióvesztésre és használaton kívüliségre mutató jelek Nemes Márton képein. Ez a jelenség hívta életre a Rögtön Jövök! programot is, mely a budapesti üresen álló üzlethelyiségek sorsának alakulásával foglalkozik. Bár egy üres üzlethelyiség mást üzen a városlakónak, a művésznek vagy a műélvezőnek, végső soron ugyanahhoz a problémához jutunk vissza: rákérdezünk az épület múltjára, az üresség okaira, és átmeneti vagy hosszabb távú sorsára.

Egy projekt, egy kép párbeszédet kezdeményez, érzékenyít, nézőpontokat ütköztet. Míg valakinek a személyes emléke fűződhet egy-egy helyhez, más esetleg vállalkozásához szükséges térként kezeli az üres ingatlant, addig a festő számára egy-egy üres üzlet erős vizuális hatással bírhat.

Nemes e képi hatás közvetítésével értékítélet nélkül állítja, hogy átmeneti korban élünk, az ideológiai és gazdasági érdekek változására, a modernizmus építészeti örökségéhez való különböző hozzáállásokra lehetünk figyelmesek napjainkban. A képein megfigyelhető változatos technikák és anyagok, felépített sajátos architekturális rendszer, az absztrakt és figurális közti érzékeny lavírozás, a geometrikus rend és a rendbe bekúszó káosz a világ városainak átmenetiségére, változásának folyamataira irányítja nézője gondolatait.

A kiállítás a Deák Erika Galéria közreműködésével jött létre.

A kiállítás megtekinthető 2014. március 25-től 2014. április 11-ig, minden hétköznap 14.00-19.00 óráig.

A kiállítást megnyitja: Polyák Levente városkutató