Belvárosi üzletek jövője – Virágzás vagy hanyatlás?

Előadás és beszélgetés

2014. május 5.

2014. május 5. hétfő, 19.00-21.00
Rögtön jövök! Projekt Galéria
Bp. 1052, Kossuth L. u. 14-16.
Esemény

A Budapesten szembetűnő üres kirakatok jelensége nem egyszerűen a városkép kérdése. Miközben a kiskereskedelem működése tükrözi a lakók fogyasztási kedvét és szokásait, az üzletek nem puszta elszenvedői a gazdasági átalakulásoknak. A vásárlóutcák virágzásában vagy hanyatlásában fontos szerepe van az intézményes szereplőknek is: utcaklaszterek és tematikus utcák, a kerületeket összefogó egységes megoldások, a városi földszint új funkcióinak keresése, intelligens adatbázisok építése és pop up megnyitások lehetővé tétele mind napirenden lévő témák Budapesten – most a legbeavatottabbaktól kérdezhettek tervekről, stratégiákról, dilemmákról.

Milyen módszerek léteznek a kiskereskedelem felvirágoztatására? Milyen eszközökkel rendelkeznek az önkormányzatok, a kamarák és a tervező szakmák az üzletek menedzselésében? Milyen veszélyeket rejteget az ingatlanpiacba való beavatkozás? Milyen alternatív megoldások vannak Budapest horizontján az egységes megoldások tekintetében? És egyáltalán, hány méter üres kirakat található ma Budapesten? Ezeket és további kérdéseket tesszük fel a Rögtön jövök! Projekt Galéria következő beszélgetésén.

Program

Előadások:
Szendrei Zsolt (BME Urbanisztika Tanszék)
Szerdahelyi Németh Klára (Corvinus Egyetem, a Főváros Rögtön Jövök! programjának ötletgazdája)

Beszélgetés: Király Gabriella (Budapesti Kereskedelmi Iparkamara), Szendrei Zsolt, Szerdahelyi Németh Klára, Dr. Tas Krisztián (a II. Kerületi Városfejlesztő Zrt. igazgatója)
Moderál: Polyák Levente (Kortárs Építészeti Központ)

Az előadás és a beszélgetés Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával valósul meg.