Free Riga 2014 és DIY Tel-Aviv

Előadás

2014. május 17.

2014. május 17. szombat, 17.00-19.00
Rögtön jövök! Projekt Galéria
 Bp. 1053, Kossuth L. u. 14-16.
Esemény

Két nagyon különböző városi helyzetből érkező, de hasonló urbanisztikai elveket képviselő vendég érkezik a hozzánk most szombaton: Marcis Rubenis a rigai üres épületek elérhetővé tételén dolgozó Free Riga 2014 alapítójaként szervez kampányokat, térképez ingatlanokat és közvetít önkormányzatok és lakosság közt. Roy Fabian a tel-avivi önkormányzat várostervezési osztályával együttműködve segít a DIY kultúra és művészetek városfejlesztési stratégiákba integrálásában.

A Free Riga 2014 célja, hogy a lett főváros kihasználatlan tereit hozzáférhetővé tegye a lakosság és kulturális, közösségi funkciók számára – hogy a parlagon heverő magántereket közterekké alakítsa. Indulásuk óta megvalósítottak egy sikeres figyelemfelhívó kampányt, számba vették Riga üres épületeit, elkezdtek tárgyalni önkormányzatokkal és beszélni, területeket bejárni helykereső szervezetekkel.

Az utóbbi években Tel-Aviv várostervezői osztálya egyre nagyobb érdeklődést mutat a kultúra és művészet eszközeit a városfejlesztés folyamataiba integráló módszerek iránt. Tel-Aviv független kulturális szcénája partnere lett az ilyen irányú városi kísérleteknek. Egy, a DIY (Csináld magad!) kultúra és művészet városmegújításban játszott lehetőségeit vizsgáló átfogó analízist követően egy pilóta projekt indult el Neve Shaanan belvárosi kerületében.

Előadók

Mārcis Rubenis kreatív vállalkozó, aktivista és workshop szervező. A Free Riga 2014 üres rigai épületek kreatív, kulturális és szociális megnyitásáért dolgozó szervezetének alapítója. 2006-ban aktívan részt vett egy rigai magasház több szempontból is jogtalan megépítése ellen szerveződő mozgalomban, később pedig a civil lakosság és az önkormányzat közti közvetítésben. Mārcis emellett a közösségi térképezéssel foglalkozó www.stakeholde.rs és az idejuTALKA kollaboratív workshop módszertan alapítója, mely utóbbit a Balti térség nagyvállalati, önkormányzati és állami szervezetivel alkalmazzák.

Roy Fabian építész és képzőművész, aki tevékenységében mindkét területet kombinálja a város fejlődési folyamatainak megértéséhez. Tel Aviv önkormányzatának megbízásából végzett kutatást, amely a város történelmének, tervezésének, emlékeinek, kultúrájának és művészetének keresztmetszetében vizsgálta a városi folyamatokat.  Képzőművészként a közösségi művészeti alkotással, a közönséget bevonó installációkkal dolgozik. Társművészekkel létrehozott projektjei elsősorban köztéri események, független művészeti fesztiválok és a DIY kultúrát népszerűsítő projektek.