Kihasználatlan irodaházak, új szemléletmódok

Előadás és workshop

2014. június 16-17.

2014. június 16. hétfő, 19.00-20.30
2014. november 17. kedd, 10.00-17.00
Rögtön jövök! Projekt Galéria
 Bp. 1053, Kossuth L. u. 14-16.
Esemény   Regisztráció

A Lakatlan az üres iskolaépületek után egy új ingatlan- és tértípussal foglalkozik: az alulhasznosított irodaházakkal, irodaépületekkel. A jó példát ismét Hollandia szolgáltatja: Amszterdam város önkormányzata 2006 óta igyekszik növelni befolyását a város irodatereinek hasznosítása terén, megvalósítható megoldásokat keresve a kiadhatatlan irodaépületek újszerű hasznosítására – vendégünk Paul Oudeman ingatlanfejlesztő az Office-space Intermediary-tól.

Tavaly év végén a holland főváros irodatereinek 18% állt üresen. Bizonyos területeken koncentráltan jelentkezik a probléma, elérve az 50%-os üresedést, komoly értékcsökkenést okozva ezzel az épületek környezetében. Miközben Hollandiában, Németországban vagy Ausztriában az üres irodaépületek a funkcionális újragondolás és az ideiglenes használat legfontosabb terepei, Magyarországon továbbra is kevés szó esik a hosszútávon lakatlan irodaépületek alternatív hasznosításának lehetőségeiről.

Az ezredforduló táján átadott irodaházak nagy arányú üresedésének okát elsősorban a gazdasági válság jelenti: a hiteltörlesztéshez szükséges bérleti díjak még ma is irreálisan magasak, az 1970-90-es évek között épült irodák pedig szerkezeti és esztétikai elavultságuk miatt találnak nehezen gazdára. Ezeknek az épületeknek tetemes a fenntartási költsége, befektetőt találni vagy hosszútávon kiadni az irodatereket pedig egyre nehezebb. A kiutat az irodák funkcionális újragondolása jelentheti. A jelenleg üres irodaházak munkatérként is megújulhatnak, ha képesek megteremteni azt a kreatív munkakörnyezetet, amely ma már egyre inkább a bérlői diverzitástól, a helyben kialakítható együttműködések lehetőségétől, az épület „nyitottságától” függ. Ez alapvető szemléletváltást igényel tulajdonosi, használói és tervezői oldalról egyaránt. Az esemény keretében a Lakatlan e szemléletválás irányában kíván továbblépni, és egyedi, de modellé alakítható konstrukciót kialakítani egy budapesti példán keresztül.

Program

6.16. (hétfő) 19.00-20.30 Paul Oudeman előadása, ingyenes, angol nyelvű

6.17. (kedd) 10.00-17.00 Helyszínbejárás (Szervita téri ORCO irodaház, Green Corner irodaház a Minusplus tervező csapatával), majd workshop, ingyenes, angol-magyar nyelvű, regisztrációhoz kötött

Meghívott szakértő

Paul Oudeman az Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam fejlesztőcégnél, Amszterdam város önkormányzatának megbízásából dolgozik a kihasználatlan irodaterek megtöltése érdekében. Korábban ingatlanügyi tanácsadóként dolgozott az önkormányzatnál, megvalósíthatósági tanulmányoknál, városi ingatlanfejlesztéseknél, bérleti díjrendszerek kidolgozásánál.

Így csinálják ők

Az amszterdami városvezetés a probléma átfogó kezeléséhez érdekében számon tartja az irodaházak kihasználtságát, térképezi az üresen álló irodaépületeket és létrehozta saját közvetítő irodáját, az Office-space Intermediary-t Paul Oudeman ingatlanfejlesztő vezetésével. Oudeman az önkormányzat megbízásában segíti az ingatlantulajdonosokat, hogy kiadhatatlan ingatlanjaik hasznosítására új módokat találjanak, lakóépületekké (pl. a diákszállások és fészeklakások számának növelése érdekében), hotelekké, egészségügyi intézményekké, vagy kezdővállalkozásokat segítő inkubátorházakká alakítva azokat. Az épületek új funkcióinak megtalálása nem csak a menedzsment újragondolását (közvetítő iroda), de új pénzügyi (pozitív ösztönzők, bírságok és támogatások megvonása), jogi és várostervezési (engedélyeztetések, rendezési tervek) megoldásokat is követel.

A program a Stimuleringsfonds Creatieve Industries, a Norvég Civil Támogatási Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával jött létre.

Negyedik fotó: A KÉK a Szervita téri irodaházban, 2008-ban, a tervezett lebontás előtti hónapokban

Fotók a helyszínbejárásól a Szervita téri és a Green Corner irodaházban: Székács Péter  Fotók az előadásról: Dorkó Dániel