Üres épületek a városrehabilitáció középpontjában

Előadás és workshop

2015. február 12-13.

2015. február 12., csütörtök, 19.30-21.00
Prezi, Bp. 1065, Nagymező utca 54-56.
2015. február 13., péntek, 10.00-19.00
Müszi, Bp. 1085, Blaha Lujza tér 1.
Esemény   Regisztráció

Februárban a KÉK Adaptív város sorozatában Hans Karssenberget, a Stipo alapítóját látjuk vendégül. A Stipo egy rotterdami városfejlesztő társaság, tevékenysége középpontjában a kooperatív városfejlesztés és stratégiai innováció, valamint a felhasználó-központú, alulról induló, organikus kezdeményezések állnak. A Stipo munkájában találkozik a várostervezés és stratégiaépítés a helyi gazdaság, kultúra, oktatás, jóléti szolgáltatások, sport, rekreációs tevékenységek és turizmus fejlesztésével.

A Stipo az 1990-es évek elején alapult az Amszterdami Egyetemen, és 1995-ben vált függetlenné az egyetemtől. Ezt követően a Stipo az értékalapú rehabilitáció saját módszertanát dolgozta ki a térbeli és társadalmi problémák kezelésére, a fizikai, társadalmi és gazdasági elemek összekapcsolásán, és a hálózatépítéssel, ideiglenes eseményekkel és differenciált bérleti konstrukciókkal való kísérletezésen keresztül. Lakás- és ingatlankezelő vállalatokkal és a kreatív ipar képviselőivel együttműködve az elmúlt években mintegy 40 üres épületet hasznosítottak újra, így az egész Zoho-nak elnevezett, központi elhelyezkedésű területet Rotterdamban. A városi földszint rehabilitációjáról és az utcamenedzsmentről folytatott kutatásaik nyomán 2012-ben adták ki „A város szemmagasságban” című könyvet, amely különböző európai tapasztalatokat összegez.

Budapesti előadása alkalmával Hans Karssenberg bemutatja a Stipo munkáját, fejlesztési projektjeit, önkormányzatokkal és magánszereplőkkel való együttműködését, valamint utcarehabilitációról szóló kutatását. Az előadás nyelve angol.

Budapesti látogatásának második napján Hans Karssenberg workshopot vezet a Művelődési Szint (Müszi) térbeli újraszervezésének és kiterjesztésének lehetőségeiről.

A Müszi 2012-ben nyílt meg a Blaha Lujza téri Corvin Áruház 3. emeletén. Az önkéntes munkával és újrahasznosított anyagokkal 2800 m2-en megépített független kulturális befogadótér ma mintegy száz művészeti és szociális szervezetnek illetve projektnek és eseménynek biztosít helyet. Két év után a Müszi befogadó kapacitásának bővítésére készül: a következő években tervezett átalakítások első lépése a február 13-i workshop. A rotterdami Stipo tapasztalataival támogatott műhelymunka célja, hogy a Müszit használó közösség részvételével meghatározza a Müszi térbeli újraszervezésének alapjait és kijelölje a bővítés lépéseit: mind a szintek programja, mind építészeti megoldásai értelmében, elősegítve a különböző tevékenységek produktív együttélését és fenntarthatóságát.

Program

2.12. (csütörtök) 19.30-21.00 Hans Karssenberg előadása (a Preziben), ingyenes, angol nyelvű

2.13. (péntek) 10.00-19.00 Workshop a Müszi újraszervezéséről (a Müsziben), ingyenes, angol-magyar nyelvű, regisztrációhoz kötött

Fotók (c) Kováts Dániel

Az előadás és a workshop a KÉK szervezésében, a holland Creatieve Stimuleringsfonds, az NCTA Norvég Civil támogatási alap, a Prezi és a Müszi támogatásával, valamint a Seismic program partnerségével valósul meg.